Κάθειρξη 40 ετών στον Κάρατζιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας


Σε κάθειρξη 40 ετών καταδικάστηκε ο 70χρονος πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συγκεκριμένα για τον ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ 1992 και 1995, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε τον Κάρατζιτς ένοχο για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995.
Ο δικαστής Ο-Γκον Κουόν είπε ότι ο Κάρατζιτς ήταν το μοναδικό πρόσωπο

στη σερβοβοσνιακή ηγεσία που είχε τη δύναμη να σταματήσει τη γενοκτονία, αντ’ αυτού, όμως, έδωσε εντολές για μεταφορά κρατουμένων στον τόπο της εκτέλεσης. Οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις μετέφεραν 8.000 μουσουλμάνους άνδρες που είχαν καταφύγει στη Σρεμπρένιτσα από γειτονικές περιοχές, όπου τους εκτέλεσαν και τους έβαλαν σε μαζικούς τάφους. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Κάρατζιτς και ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς «ήθελαν να σκοτωθούν όλοι οι άνδρες στη Σρεμπρένιτσα».

Ο Κάρατζιτς ανακοίνωσε διά του συνηγόρου του ότι θα ασκήσει έφεση. Στη διάρκεια της δίκης, είχε υποστηρίξει ότι οι ενέργειές του έγιναν για την προστασία του σερβικού πληθυσμού. (kathimerini.gr) 
To Top