Την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την επαιτεία προβλέπει, μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για το Πόθεν Έσχες (άρθρο 23) που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα, όποιος επαιτεί από φυγοπονία ή φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. H χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της κράτησης.

Η τροπολογία με την οποία προτάθηκε η κατάργηση του εν λόγω άρθρου ήρθε μετά τις έντονες αντιδράσεις μουσικών του δρόμου και καλλιτεχνών με αφορμή την πρόσφατη προσαγωγή μουσικού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας , «το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευδοαδικημάτων, καθώς κανένα έννομο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή.

Ήδη ο αείμνηστος καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης υποστήριζε ότι πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες (προσβλητικές) πράξεις. Η αναφορά των όρων “φυγοπονία, φιλοχρηματία, κατά συνήθεια” στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα καθιστά όντως φανερή την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη, ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνή εφαρμογή της συγκεκριμένης απαρχαιωμένης ρύθμισης με την προσαγωγή και ενίοτε σύλληψη καλλιτεχνών, κυρίως μουσικών του δρόμου από κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, προτείνουμε την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα».

Να σημειωθεί ότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα ο σχετικός νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου να αποκτήσει τυπική ισχύ.

To Top