Πρόστιμο σε πρώην διευθυντή σχολείου για παράνομη απόκτηση προσωπικών δεδομένων μαθητών (ICO)

Πρόστιμο σε πρώην διευθυντή σχολείου για παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μαθητών από τα προηγούμενα σχολεία που εργάστηκε, επέβαλε δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την αρχή προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO), ο πρωήν διευθυντής, Darren Harrison, έλαβε τις πληροφορίες από δύο δημοτικά σχολεία που είχε εργαστεί παλιότερα και τα μεταφόρτωσε σε διακομιστή του σχολείου που εργαζόταν τότε.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχει νόμιμη βάση για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών, ο πρώην διευθυντής παραβίασε τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (Data Protection Act 1998).

Κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα του σχολείου μετά την απομάκρυνση του Harrison από τη θέση του, ανακαλύφθηκε μεγάλος όγκος προσωπικών δεδομένων ειδικών κατηγοριών που αφορούσαν ανήλικους μαθητές από τα προηγούμενα σχολεία που είχε εργαστεί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Harrison δεν παρείχε κάποια έγκυρη εξήγηση για το λόγο που οι πληροφορίες αυτές είχαν μεταφορτωθεί στο σύστημα μέσω USB stick του, από το οποίο σημείωσε ότι είχε διαγράψει τα εν λόγω δεδομένα.

Σε μεταγενέστερο ερώτημα του ICO, ο Harrison δήλωσε ότι οι πληροφορίες είχαν ληφθεί για επαγγελματικούς σκοπούς.

Ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, ο Harrison δήλωσε ένοχος για δύο κατηγορίες παράνομης απόκτησης προσωπικών δεδομένων κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

Του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 700 βρετανικών λιρών, ενώ θα πρέπει να καταβάλει δικαστικά έξοδα ύψους 364, λιρών και προσαύξηση ύψους 35 λιρών.

“Τα παιδιά και οι γονείς ή κηδεμόνες τους έχουν το δικαίωμα να αναμένουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ότι διασφαλίζεται το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Ο ICO θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση εναντίον εκείνων που διαπιστώνουμε ότι καταχράζονται την εμπιστοσύνη τους” επεσήμανε ο Mike Shaw, Διευθυντής της Ομάδας Ποινικών Ερευνών του ICO.

To Top