Αθωωτική για τον 34χρονο κατηγορούμενο ήταν η χθεσινή ετυμηγορία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε υπόθεση θανατηφόρου δυστυχήματος, το οποίο σημειώθηκε γύρω στις 9.30 το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου 2015 στο Τσέρι και είχε θύμα τον 18χρονο μοτοσικλετιστή Σάββα Συμεού. Ο 18χρονος, ο οποίος δεν έφερε κράνος ασφαλείας και επίσης, σύμφωνα και με αυτόπτη μάρτυρα που κατέθεσε στο δικαστήριο, οδηγούσε χωρίς φώτα πορείας, είχε τραυματιστεί κρίσιμα και υπέκυψε στα τραύματά του πέντε ημέρες αργότερα.

Με το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης και εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου, η οδύνη της μάνας και άλλων οικείων προσώπων του θύματος εκφράστηκε με επίθεση εναντίον του 34χρονου, επεισόδιο το οποίο έληξε με την παρέμβαση ψυχραιμότερων, καθώς και των αστυνομικών που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του δικαστηρίου.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη συμβολή της λεωφόρου Αναλιόντα με την οδό Αρχ. Μακαρίου στο Τσέρι, όταν ο κατηγορούμενος -ο οποίος είχε συνεπιβάτες τη σύζυγο και το παιδί του- άναψε φλας και επιχείρησε να στρίψει δεξιά ως η πορεία του. Όπως ανέφερε ο ίδιος καταθέτοντας ενόρκως, αφού βεβαιώθηκε ότι ο απέναντι δρόμος ήταν καθαρός και ξεκίνησε να στρίβει, άκουσε έναν θόρυβο και ένιωσε τράνταγμα στο αυτοκίνητο. Όταν αποβιβάστηκε για να δει τι συνέβη, πρόσεξε κάποιο άτομο να βρίσκεται εγκλωβισμένο κάτω από άλλο αυτοκίνητο, ενώ μετά από λίγα λεπτά και ενώ στο μέρος εμφανίστηκαν πολλοί νεαροί που επιχείρησαν να μετακινήσουν τη μοτοσυκλέτα, άκουσε τη σύζυγό του να τους καλεί να μην το πράξουν, με τους ίδιους να υπακούνε.

Η μαρτυρία του κατηγορουμένου κρίθηκε αξιόπιστη καθώς διαπνεόταν, σύμφωνα με τον δικαστή Χρίστο Ρασπόπουλο, από αμεσότητα και ευθύτητα, ενώ υποστηρίχθηκε και από την αυτόπτη μάρτυρα, η οποία ανέφερε περαιτέρω ότι τα φώτα της μοτοσυκλέτας ήταν σβηστά και επίσης ότι ο φωτισμός στην περιοχή ήταν χαμηλός. Αντίθετα οι μαρτυρίες κάποιων εκ των αστυνομικών κρίθηκαν αντιφατικές, με το δικαστήριο να καταλήγει εν τέλει στο εύρημα ότι η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να αποδείξει ευθύνη του κατηγορουμένου υπό την έννοια της αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

«Η μαρτυρία της κατηγορούσας αρχής σε σχέση με το βασικό επίδικο ζήτημα, δηλαδή ότι το θύμα βρισκόταν εντός του οπτικού πεδίου του κατηγορουμένου τη στιγμή που εκκίνησε για να στρίψει, έχει απορριφθεί. Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έστρεψε την προσοχή του στην Αρχ. Μακαρίου όπου θα εισερχόταν, είναι ενέργεια που εύλογα αναμένεται από έναν οδηγό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κατηγορούμενος είχε καθήκον επόπτευσης της λεωφόρου Αναλιόντα ενώ το αυτοκίνητό του ήταν σε κίνηση με κατεύθυνση μια διαφορετική οδό. Ορθά και εύλογα η προσοχή του στράφηκε προς την οδό Αρχ. Μακαρίου», σημειώνει στην απόφασή του ο κ. Ρασπόπουλος.

 

To Top