Άρειος Πάγος: Επικύρωσε τα ισόβια στον ληστή και δολοφόνο του ιδιοκτήτη ΠΡΟΠΟ στην Πολίχνη

Ο Άρειος Πάγος δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και επικύρωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και της κάθειρξης 12 ετών που επιβλήθηκε σε Αλβανό υπήκοο, ο οποίος μαζί με δυο συμπατριώτες του λήστεψαν και δολοφόνησαν 29χρόνο ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

Ο 44χρονος δράστης, σερβιτόρος στο επάγγελμα, συνελήφθη 6 χρόνια μετά, σε τυχαίο έλεγχο της Αστυνομίας, όταν βρέθηκε πάνω του ένα όπλο.

Το χρονικό του εγκλήματος

Τον Νοεμβρίο 2003 ο άνεργος σερβιτόρος συναποφάσισε με άγνωστης ταυτότητας συμπατριώτες του να ληστέψουν τον Π. Τ. ο οποίος εκμεταλλευόταν πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ.

Για την κατάστρωση των λεπτομερειών του σχεδίου τους συναντήθηκαν το βράδυ της 21-11-2003 και όταν ο Π. Τ. έκλεισε το πρακτορείο του και κατευθύνθηκε με το αυτοκίνητό του προς το σπίτι του, αυτοί τον ακολούθησαν επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο του καταδικασθέντα. Έτσι, διαπίστωσαν ότι διέμενε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας και στο πίσω ακάλυπτο χώρο της πυλωτής στάθμευσε το αυτοκίνητό του.

Την επόμενη ημέρα αποφάσισαν να ληστέψουν τον Π. Τ. μετά το κλείσιμο του καταστήματος. Για το λόγο αυτό πήγαν πάλι στην πολυκατοικία όπου διέμενε, μαζί με τρίτο άτομο, εισήλθαν από μία ανασφάλιστη πλαϊνή πόρτα της εισόδου στην πυλωτή, κατόπτευσαν το χώρο και καθόρισαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου και τις θέσεις που θα καταλάμβανε ο καθένας, όπως και τον τρόπο διαφυγής τους, μέσω αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας.

Έτσι, το βράδυ (10 μ.μ.) της 23-11-2003 ο καταδικασθείς οδηγώντας το αυτοκίνητό του και ο ένας εκ των δύο συμπατριωτών του με μία μοτοσυκλέτα τύπου EDURO κατέφθασαν στην περιοχή της κατοικίας του Π. Τ. Εκεί κρύφτηκαν στην πλαϊνή ανασφάλιστη πόρτα της πυλωτής που οδηγεί στην είσοδο (ασανσέρ και σκάλες) της πολυκατοικίας

Μετά από λίγο έφθασε ο Π. Τ. και αφού άνοιξε με το κομπιουτεράκι την γκαραζόπορτα προχώρησε προκειμένου να παρκάρει το αυτοκίνητό του και έκλεισε πίσω του την γκαραζόπορτα. Αφού στάθμευσε το αυτοκίνητο στο πίσω μέρος της πυλωτής κατευθύνθηκε προς την πλαϊνή ανασφάλιστη πόρτα που οδηγούσε στο εσωτερικό της πολυκατοικίας.

Τότε εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά του ο καταδικασθείς μαζί με τους συνεργούς του και απειλώντας τον Π. Τ. με πιστόλι ζήτησε να του παραδώσει το τσαντάκι με τα χρήματα (εισπράξεις του Σαββατοκύριακου) που είχε μαζί του, πλην όμως ο ιδιοκτήτης του ΠΡΟΠΟ αντέδρασε και προσπάθησε να τον αφοπλίσει, με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να συμπλακούν και κατά την πάλη έπεσαν στο έδαφος.

Τον πυροβόλησε από απόσταση 70 εκατοστών

Τότε ο καταδικασθείς, όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση, «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας στα πλαίσια ειλημμένης εγκληματικής απόφασης και του λεπτομερώς καταστρωθέντος προηγουμένως σχεδίου για την διάπραξη της ληστείας εις βάρος του Π. Τ.» τον στόχευσε από απόσταση 70 περίπου εκατοστών και πυροβόλησε εναντίον του δύο φορές διαδοχικά.

Η πρώτη σφαίρα τον βρήκε στην δεξιά πλάγια τραχηλική χώρα, ενώ η δεύτερη τον βρήκε στην αριστερή κοιλιακή χώρα. Αμέσως προκλήθηκε «εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία τρώση των τραχηλικών αγγείων του αριστερού πνεύμονα του εντέρου και του μεσεντερίου και διχασμό της κατιούσας αορτής οι κακώσεις δε αυτές επέφεραν άμεσα τον θάνατό του».

Οι δράστες αφαίρεσαν το δερμάτινο τσαντάκι που είχε μαζί του το θύμα και περιείχε περίπου 4.000 ευρώ, ενώ «λόγω της βιασύνης τους να απομακρυνθούν από τον τόπο του εγκλήματος παρέλειψαν να ερευνήσουν το σώμα του θύματος με αποτέλεσμα να μην αφαιρέσουν το ποσό των 2.500 ευρώ που βρισκόταν στις τσέπες του».

Μόνο εύρημα ένα δακτυλικό αποτύπωμα

Για πολλά χρόνια, οι έρευνες των αστυνομικών αρχών ήταν στο σκοτάδι, καθώς το μοναδικό εύρημα που υπήρχε, ήταν ένα δακτυλικό αποτύπωμα από το σημείο της δολοφονίας.

Όμως, μετά την πάροδο 6 ετών από την ληστεία και συγκεκριμένα τον Απρίλιο 2009 οι αστυνομικές αρχές οδηγήθηκαν στον εντοπισμό και στην σύλληψη του δράστη της δολοφονίας του Π.Τ. από ένα τυχαίο έλεγχο.

Κατά την σύλληψη και προσαγωγή του αλλοδαπού στην ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύφθηκε ότι τα αποτυπώματα του ταυτίζονται με αυτά του ατόμου που είχε δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη του ΠΡΟΠΟ. Ο δράστης αποδέχθηκε ότι συμμετείχε στην ενέδρα της ληστεία και την δολοφονία, υποστηρίζοντας ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν βρήκε ποτέ το τσαντάκι με τα χρήματα, το οποίο δεν απέκλεισε να το πήρε ένας εκ των Αλβανών συνεργών του, οι οποίοι αναζητούνται.

Καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης το 2017

Από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης το έτος 2017 ο δράστης καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε κάθειρξη 12 ετών για ληστεία από κοινού.

Στην συνέχεια ο αλλοδαπός άσκησε αναίρεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του, όπως επίσης απέρριψαν και τον ισχυρισμό του ότι δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, με αποτέλεσμα να επικυρωθεί η ποινή που του είχε επιβάλλει το Εφετείο.

https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/areios-pagos-epikyrose-ta-isovia-ston-listi-kai-dolofono-toy-idioktiti-propo-stin-polichni/

To Top