Τσιάρας: Έως τα τέλη Ιουνίου τα δικαστήρια θα επαναλειτουργούν πλήρως

Πότε ενδέχεται να γίνει το πρώτο βήμα

Εντός Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα ενδέχεται να γίνει ακόμη και στα τέλη Απριλίου με την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6». Όπως ανέφερε, η επαναλειτουργία των δικαστηρίων της χώρας θα γίνει σταδιακά και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. «Όσο διάστημα βρισκόμαστε σε καραντίνα, σχεδιάζουμε την επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί σε δικαστικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την οικονομία της χώρας. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουνίου τα δικαστήρια θα επαναλειτουργούν πλήρως.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επικείμενη δημοσίευση χιλιάδων δικαστικών αποφάσεων από τους δικαστές και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων τους το διάστημα που έχει η λειτουργία των δικαστηρίων έχει μερικώς ανασταλεί. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική που είχε αναδείξει το «L&O». «Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Εκτιμώ ότι οι δικαστές συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο σε αυτό το γενικότερο πρόβλημα που υπήρχε. Το τέλος αυτής της περιόδου θα μας αφήσει εκτιμώ χωρίς τις εκκρεμότητες του παρελθόντος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και αναφερόμενος στο ζήτημα της παράτασης του δικαστικού έτους επισήμανε: «Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα συμβάλλει με τον τρόπο της και σε αυτό. Η επιστροφή στη κανονικότητα θα έρθει μόνο μέσα από μια γενναία προσπάθεια όσων εμπλέκονται στη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά όταν όλα αλλάζουν θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και δίνουμε το παράδειγμα…».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις φυλακές, και στα αιτήματα που διατυπώνονται για αποσυμφόρησή τους ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού επισήμανε ότι η σωφρονιστική πολιτική είναι ζήτημα αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δήλωσε πως τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουν λειτουργήσει στη λογική της καραντίνας και για αυτό – όπως είπε – δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε κρατούμενο. Ωστόσο,  όπως είπε, ο κ. Τσιάρας υπάρχει μια συζήτηση ανοιχτή για την αποσυμφόρηση των φυλακών και κάποια σχέδια αποφυλακίσεων υπό προϋποθέσεις. «Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα πράγματα και αναλόγως αποφασίζουμε», επισήμανε.

https://www.lawandorder.gr/Article/75138/tsiaras-eos-ta-teli-iouniou-ta-dikastiria-tha-epanaleitourgoun-pliros

To Top