Η τρομοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αριθμούς: Eπιθέσεις, θύματα και συλλήψεις το 2019 (infographic)

Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων και των θυμάτων τρομοκρατίας στην ΕΕ συνέχισε να μειώνεται το 2019, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δείτε στο γράφημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα τελευταία στοιχεία για τις επιθέσεις από το 2014.

Υπήρξαν 119 τρομοκρατικές προσπάθειες στην Ευρώπη το 2019, υπολογίζοντας πετυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες. Από αυτές, οι 21 αποδίδονται σε επιθέσεις τζιχαντιστών. Αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα έκτο όλων των επιθέσεων στην ΕΕ, οι τζιχαντιστές τρομοκράτες ήταν υπεύθυνοι για όλους τους θανάτους – 10 – και 26 τραυματίες από το σύνολο των 27. Περίπου οι μισές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ είναι εθνικιστικές ή αποσχιστικές (57 το 2019, όλες εκτός από μία στη Βόρεια Ιρλανδία) με τις άλλες κύριες κατηγορίες τρομοκρατικών ενεργειών να είναι ακροδεξιές (6) και ακροαριστερές (26).

Ο αριθμός των θυμάτων της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας έχει μειωθεί μετά το ανώτατο επίπεδο του 2015, ενώ το 2019 ο αριθμός των επιθέσεων που εξουδετερώθηκαν από τις αρχές των κρατών μελών ήταν διπλάσιος από τον αριθμό των επιθέσεων που εκτελέστηκαν με επιτυχία η απέτυχαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μανουέλ Ναβαρέτ, επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού κέντρου της Europol, το επίπεδο απειλής παραμένει σχετικά υψηλό.

Ο Μανουέλ Ναβαρέτ παρουσίασε την ετήσια έκθεση της Europol για τις τρομοκρατικές τάσεις στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών στις 23 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι η διαδικτυακή υποκίνηση μίσους ή βίας από κοινότητες τζιχαντιστών και ακροδεξιών συνεχίζει ακάθεκτη: “για τους τζιχαντιστές, οι τρομοκράτες είναι ιεροί μάρτυρες πολέμου, για τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, είναι οι άγιοι ενός φυλετικού πολέμου.”

Λιγότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και θύματα τρομοκρατίας

Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων και των θυμάτων τρομοκρατίας στην ΕΕ συνέχισε να μειώνεται το 2019. Δείτε στο γράφημά μας τα τελευταία στοιχεία για τις επιθέσεις από το 2014.

Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τρεις ολοκληρωμένες τζιχαντιστικές επιθέσεις στην ΕΕ πέρυσι στην Ουτρέχτη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο, σε σύγκριση με 13 θανάτους σε επτά επιθέσεις το 2018. Οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ υπέστησαν τρομοκρατικές προσπάθειες το 2019.

Το 2019, τέσσερις τζιχαντιστικές επιθέσεις απέτυχαν, ενώ 14 περιστατικά εξουδετερώθηκαν, σε σύγκριση με μία αποτυχημένη επίθεση και 16 εξουδετερωμένες το 2018. Και τα δύο χρόνια, ο αριθμός των επιθέσεων που εξουδετεώθηκαν από τις αρχές ήταν διπλάσιος από τον αριθμό των ολοκληρωμένων ή αποτυχημένων επιθέσεων. Οι επιθέσεις τζιχαντιστών στοχεύουν κυρίως δημόσιους χώρους και αστυνομικούς ή στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οι ολοκληρωμένες και αποτυχημένες επιθέσεις τζιχάντιστών πραγματοποιήθηκαν κυρίως με τη χρήση μαχαιριών και πυροβόλων όπλων. Όλες οι επιθέσεις που προέβλεπαν τη χρήση εκρηκτικών εξουδετερώθηκαν. Η πλειονότητα των δραστών ενεργούσαν ή σχεδίαζαν να ενεργήσουν μόνοι τους.

Το 2019, 436 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αδικήματα που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε 15 χώρες. Οι περισσότερες (με μεγάλη διαφορά) σημειώθηκαν στη Γαλλία (202), μεταξύ 32 και 56 πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, Αυστρία και Γερμανία, ενώ έγιναν 18 έως 27 συλλήψεις στην Ιταλία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες. Ο αριθμός αυτός είναι επίσης μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2018, όταν συνελήφθησαν συνολικά 511 άτομα.

Η απειλή ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές

Οι φυλακισμένοι που εκτίουν ποινή για τρομοκρατικά αδικήματα κι εκείνα που ριζοσπαστικοποιούνται στη φυλακή συνιστούν απειλή. Ορισμένοι ριζοσπαστικοποιημένοι θα απελευθερωθούν σύντομα σε πολλές χώρες της ΕΕ, κάτι το οποί θα μπορούσε να αυξήσει την απειλή για την ασφάλεια, προειδοποίησε ο Μανουέλ Ναβαρέτ. Το 2019 σημειώθηκαν μια εξουδετερωμένη, μια αποτυχημένη και μία επιτυχημένη επίθεση από ριζοσπαστικοποιημένους κρατουμένους.

Συνεργασία στην ΕΕ

Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και η ανταλλαγή πληροφοριών συνέβαλαν στην πρόληψη επιθέσεων ή στον περιορισμό των επιπτώσεών τους, σύμφωνα με τoν επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού κέντρου της Europol. “Χάρη στα δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών και τις διασυνδέσεις τους, τα κράτη μέλη εντοπίζουν νωρίς τους δυνητικούς κινδύνους. Το ότι τα δύο τρίτα των επιθέσεων εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν χάρη στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι καλό σημάδι για μένα.”

Ανακαλύψτε τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καμία συστηματική χρήση μεταναστευτικών οδών από τρομοκράτες

Ορισμένοι ανησυχούν για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η μετανάστευση για την Ευρώπη. Η έκθεση της Europol επαναλαμβάνει ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπάρχουν ενδείξεις συστηματικής χρήσης παράνομων μεταναστευτικών οδών από τρομοκρατικές οργανώσεις. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 70% των ατόμων που συνελήφθησαν για τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ενέργειες ήταν υπήκοοι της εν λόγω χώρας της ΕΕ.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/i-tromokratia-stin-eyropaiki-enosi-se-arithmoys-epitheseis-thymata-kai-syllipseis-2019

To Top