Η αλλαγή που ετοιμάζεται: Επιμήκυνση στην παραγραφή της ασέλγειας κατά ανηλίκων με αφορμή την υπόθεση Μπεκατώρου

Στην έμμεση παράταση του χρόνου παραγραφής για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων που αφορούν σε πλημμελήματα  θα προωθήσει με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διάταξη υπήρχε όμως καταργήθηκε με τον νέο ποινικό κώδικα σχετικά με τα πλημμελήματα .

Η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λαμπρο Μαργαρίτη , είχε ήδη εντοπίσει το ζήτημα και το θέμα επισπεύδεται μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Τι σημαίνει αυτό:

Σε περιπτώσεις αδικημάτων ασέλγειας κατά ανηλίκων, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, η παραγραφή θα αρχίσει να μετράει από την ενηλικίωση του θύματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η παραγραφή παρατείνεται  κατά μέσο όρο κατά 8 χρόνια.

Ο προηγούμενος κώδικας

Υπενθυμίζεται πως με βάση τις διατάξεις του παλιού Ποινικού Κώδικα (Άρθρο 113 – Ποινικός Κώδικας) «η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 323Α, 324, 336, 338, 339, 342, 343, 345, 346, 347, 348, 348Α, 348Β, 348Γ, 349, 351, 351Α, όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα».

Ο καινούργιος κώδικας

Στον καινούργιο κώδικα παραμένει η πρόβλεψη όταν αφορά κακουργήματα (βιασμός τετελεσμένος) αλλά έχει παραλειφθεί η πρόβλεψη για τα πλημμελήματα( άρθρο 113ΠΚ):

«…Η προθεσμία παραγραφής των κακουργημάτων που στρέφονται κατά ανηλίκου, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος».

Εχει δηλαδή απαλειφθεί η πρόβλεψη για τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, για τα οποία όμως θα υπάρξει τώρα προσθήκη με πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης του κωδικα.

Η νεα διάταξη πάντως επειδή έχει επιβαρυντικά στοιχεία δεν μπορεί βάση συντάγματος να έχει αναδρομική ισχύ.

https://www.dikastiko.gr/eidhsh/i-allagi-poy-etoimazetai-epimikynsi-stin-paragrafi-tis-aselgeias-kata-anilikon-me-aformi-tin-ypothesi-mpekatoroy/

To Top