Δίκη Κορκονέα: Δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση της απόφασης που τον αποφυλάκισε

Η υπόθεση, ωστόσο, οδηγείται για οριστική κρίση στην Ολομέλεια

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να κρίνει, οριστικά, αν θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου την ώρα που, ήδη, το Ποινικό Τμήμα του Δικαστηρίου αποφάνθηκε πως κακώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με το οποίο «έσπασαν» τα ισόβια.
Η οριακή πλειοψηφία (3-2 )με την οποία έγινε δεκτή η αναίρεση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου, που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον ειδικό φρουρό, αλλά και η σπουδαιότητα της υπόθεσης την οδηγούν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια η απόφαση της οποίας θα έχει και νομολογιακή αξία για ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ήταν εκείνος που έβαλε στο «μικροσκόπιο» του Δικαστηρίου την κρίση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών στον Επαμεινώνδα Κορκονέα καθώς έκρινε πως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικό χωρίς να λάβει υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν εκριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων» τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Τρία μέλη του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου συντάχθηκαν με την άποψη του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, ωστόσο, δυο διατύπωσαν την θέση ότι το Εφετείο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα για την χορήγηση ελαφρυντικού.

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/7073572/diki-korkonea-dekti-apo-to-poiniko-tmima-tou-areiou-pagou-i-anairesi-tis-apofasis-pou-ton-apofylakise

To Top