Εισαγγελία ΑΠ: Στοπ στις εκκρεμείς από το 2019 δικαστικές απελάσεις λόγω νέου Ποινικού Κώδικα

Η παύση των απελάσεων πρέπει να εφαρμοστεί, κατά τον κ. Βουρλιώτη και για όσους αλλοδαπούς έχει αποφασιστεί η απέλαση, αφού πρώτα εκτίσουν ποινή σε ελληνικές φυλακές.

Τέλος πρέπει να μπει στις δικαστικές απελάσεις που εκκρεμούν από το 2019 και πριν την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο κ. Βουρλιώτης με μία οκτασέλιδη γνωμοδότησή του, αναφέρει πως με βάση την αρχή του επιεικέστερου νόμου, δεν μπορούν να διεξαχθούν πλέον οι εκκρεμείς απελάσεις, αφού η ποινή της απέλασης καταργήθηκε με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και πλέον δεν επιβάλλεται από τα δικαστήρια, αλλά μόνο ως διοικητικό μέτρο.

Έτσι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες απέλασης αλλοδαπών που είχαν αποφασιστεί με δικαστική απόφαση πριν τον Ιούλιο του 2019, οπότε και εφαρμόζεται ο νέος Ποινικός Κώδικας, καθώς επίσης όλες οι σχετικές δικογραφίες να αρχειοθετηθούν.

Η παύση των απελάσεων πρέπει να εφαρμοστεί, κατά τον κ. Βουρλιώτη και για όσους αλλοδαπούς έχει αποφασιστεί η απέλαση, αφού πρώτα εκτίσουν ποινή σε ελληνικές φυλακές. Όπως αναφέρει, πάντα με βάση την αρχή του επιεικέστερου νόμου, δεν μπορεί να γίνει απέλαση αφού η σχετική ρύθμιση πλέον έχει καταργηθεί, ενώ αντίστοιχα πρέπει να ακυρωθούν και παρεπόμενες ποινές, όπως η απαγόρευση επανεισδοχής στη χώρα.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΓΝΩΜ.-2-2021

To Top