Αθωώθηκε ιατρός που κατηγορήθηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη μετά από εγχείρηση καταρράκτη

Με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κρίθηκε αθώα μια πρώην ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κατηγορούμενη για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που εξετάστηκε, η ιατρός εφέρετο κατά το χρονικό διάστημα από τις 26 Μαΐου 2014 έως και τον Ιούνιο του 2014 να τέλεσε με πρόθεση το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης διά παραλείψεως και ειδικότερα με την ιδιότητά της, την 26 Μαΐου 2014, υπέβαλε ασθενή σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη από τον αριστερό του οφθαλμό.
Κι ενώ η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη δεν ήταν επιτυχής, αλλά παρουσιάστηκαν επιπλοκές, γεγονός το οποίο φέρεται να γνώριζε, εν συνεχεία, κι ενώ η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς δεν ήταν φυσιολογική, αφού και η όρασή του από τον συγκεκριμένο οφθαλμό χειροτέρευε συνεχώς, ο ίδιος δε ο παθών επισκέπτονταν την κατηγορούμενη αρκετά συχνά παραπονούμενος για την αποθεραπεία του οφθαλμού του, εκείνη αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση που πηγάζει τόσο από το επάγγελμά της, από την προηγούμενη σύμβαση ιατρικών υπηρεσιών που είχε συνάψει με τον ασθενή αλλά και από προηγούμενη επικίνδυνή της ενέργεια, ήτοι την ιατρική επέμβαση της 26ης Μαΐου 2013, εφέρετο να μην συνέστησε σε αυτόν τη διενέργεια δεύτερης χειρουργικής επέμβασεως.
Η ενέργεια αυτή εφέρετο πως ήταν ιατρικώς επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και σύμφωνα με το κατηγορητήριο παρά μόνο καθησύχαζε αυτόν ενημερώνοντάς τον ότι πρόκειται περί φυσιολογικών μετεγχειρητικών ενοχλήσεων, υποβάλλοντάς τον μάλιστα και σε μια θεραπεία με lazer στα μέσα Ιουνίου του 2014, ενώ γνώριζε ότι οι ενοχλήσεις για τις οποίες της παραπονείτο ο παθών δεν ήταν φυσιολογικές, συνιστάμενες στο στάδιο της αποθεραπείας, αλλά διεγχειρητικές επιπλοκές, οι οποίες έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης, η έλλειψη της οποίας θα οδηγούσε μετά βεβαιότητας στην τύφλωση του ασθενούς από τον αριστερό οφθαλμό.
Ο ασθενής υποβλήθηκε τελικά και σε δεύτερη αποκαταστατική επέμβαση στις 25 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα στην κλινική «Athens Eye Hospital» από άλλο ιατρό, ωστόσο και παρά την δεύτερη αυτή επέμβαση, η όραση του οφθαλμού του έχει μειωθεί σημαντικά και κυμαίνεται από 2 – 4/10 cc, δηλαδή σε ποσοστό 20- 30%, προκληθείσας ούτως σε αυτόν επικίνδυνης σωματικής βλάβης, η οποία μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ωστόσο ότι η ιατρός είχε ευθύνη για την πορεία της υγείας του ασθενούς.
Ως συνήγορος υπεράσπισής της παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χριστοδούλου και ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας ο δικηγόρος κ. Φώτης Ρωμαίος.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

 

To Top