Θεσσαλονίκη: Δις ισόβια στον 45χρονο που έκαψε τον πατέρα και την μητέρα του το Πάσχα του 2020

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητήριο απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί βρασμού ψυχικής ορμής και περί ακαταλόγιστου. ” Είχε σαφή συνείδηση για κατανόηση των πράξεων του” ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός κατά την αγόρευσή της.

Με την ετυμηγορία της δικαιοσύνης έπεσε αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση που προκάλεσε σοκ στο Πανελλήνιο όταν ανήμερα του Πάσχα το 2020 ένας 45χρονος έκαψε τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και εμπρησμό από πρόθεση κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ο 45χρονος ο οποίος έκαψε ζωντανό τον πατέρα του και προκάλεσε εγκαύματα στη μητέρα του η οποία κατέληξε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Του επιβλήθηκαν δις ισόβια και ποινή κάθειρξης 7 ετών ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Προηγουμένως η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητήριο απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί βρασμού ψυχικής ορμής και περί ακαταλόγιστου. ” Είχε σαφή συνείδηση για κατανόηση των πράξεων του” ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός κατά την αγόρευσή της.

Θεσσαλονίκη: Δις ισόβια στον 45χρονο που έκαψε τους γονείς του

Το χρονικό της υπόθεσης

Το περιστατικό έγινε το ανήμερα του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2020, σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, στη Θεσσαλονίκη. O κατηγορούμενος περιέλουσε με βενζίνη τον 87χρονο κατάκοιτο πατέρα του, απόστρατο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, που βρισκόταν στο κρεβάτι του και του έβαλε φωτιά. Από τις φλόγες υπέστη σοβαρά εγκαύματα και η 81χρονη μητέρα του η οποία διακομίστηκε σε νοσοκομείο και υπέκυψε ύστερα από ένα μήνα.

Ο 45χρονος που έχει ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων στην απολογία του ανέφερε πως προχώρησε στην αποτρόπαιη πράξη του, με αφορμή έναν καβγά.

«Με τον πατέρα μου δεν είχαμε επαφή. Ήταν απόμακρος και αδιάφορος. Ασκούσε λεκτική βία, δεν υποστήριζε τα θέλω μου. Μας ειρωνευόταν, μας υποτιμούσε. Ήμουν κλεισμένος σπίτι, από παιδί. Εκτός σχολείων, ποτέ δεν έκανα παρέα με κανέναν. Η μητέρα μου ήξαν υπερπροστατευτική . Μικρός ήμουν προσκολλημένος πάνω της. Μάλωναν γιατί ζητούσε διαφορά πράγματα η μητέρα μου που δεν τα παρείχε. Να πάμε ταξίδι. Διακοπές .Δεν συμφωνούσαν. Γίνονταν φασαρίες στο σπίτι» » ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Φώναζε «καίγομαι»

«Εκείνη της ημέρα ξύπνησα 6.30. Άκουσα θόρυβο από το κρεβάτι που κοιμόταν ο πατέρας και τον είδα να βγάζει τρίχες από το μούσι του και να τις πετάει στο πάπλωμα. Άρχισα να φωνάζω «ποιος θα τα καθαρίσει αυτά». Δεν απάντησε. Θυμάμαι ότι νευρίασε και φώναζα κι άλλο. Η μητέρα μου δεν μιλούσε. Του είπα και για τα χρόνια που είχε φύγει: «Μας εγκατέλειψες για 4 χρόνια». Απάντησε «όχι για 1,5 χρόνο» και τότε νεύριασα. Ανέβηκα πάνω του και τον πάτησα με το πόδι στο σαγόνι. Μου είπε «σε ευχαριστώ παιδί μου»- ήταν ειρωνικό. Με πείραξε το ευχαριστώ» συμπλήρωσε ο 45χρονος.

Για τη σκηνή του εγκλήματος περιέγραψε: «Πήγα στο ντουλαπάκι που είχα ένα μπουκάλι με βενζίνη. Με ένα κεράκι πήρα φωτιά από το καντήλι. Έριξα βενζίνη επάνω του, λίγο στην αρχή. Έβαλα φωτιά. Μου έπεσε από το χέρι το μπουκάλι και πήρε και αυτό φωτιά. Άρχισε να φωνάζει «καίγομαι». Εγώ καθόμουν και κοιτούσα. Η μητέρα προσπάθησε να τη σβήσει με το χέρι της αλλά λαμπάδιασε το πάπλωμα, έπεσε κάτω από το κρεβάτι και σερνόταν.

Ήμουν τόσο θολωμένος δεν σκέφτηκα να τη βοηθήσω. Μετά ξύπνησα τον αδελφό μου, για να κάνει κάτι. Του είπα «έβαλα φωτιά στον πατέρα». Έσβησε με το χέρι τη φωτιά από τα μαλλιά της μητέρας και την έβγαλε στο μπαλκόνι. Κάποια στιγμή σκέφτηκε να πηδήξω, αλλά φοβήθηκα το ύψος. Βγήκα από το σπίτι και έφυγα από το περιστατικό».

«Δεν ήθελα να βοηθήσω τη μητέρα μου γιατί ήμουνα θυμωμένος και με αυτή. Στεναχωρήθηκα όταν έμαθα ότι πέθανε. Έχω μετανιώσει σήμερα και για τον πατέρα μου. Τον φοβόμουν σαν παιδί και μεγαλύτερος. Αισθανόμουν πολύ πιεσμένος με την κατάσταση. Αυτό με κούραζε. Δεν ξέρω γιατί έφτασα σε αυτό το σημείο. Ήταν η κακία στιγμή» ανέφερε στο τέλος της απολογίας τους. Θεσσαλονίκη: Δις ισόβια στον 45χρονο που έκαψε τους γονείς του

Εξάρτηση από ηλεκτρονικά παιχνίδια

Στην κατάθεση του, ο 46χρονος αδελφός του κατηγορούμενου αναφέρθηκε στις προβληματικές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και περιέγραψε πως βίωσε ο ίδιος το περιστατικό.

«Πετάχτηκα από το κρεβάτι και πήγα να δω. Όταν πλησίασα στο δωμάτιο, ο πατέρας μου δεν φώναζε γιατί είχε πάρει φωτιά. Ο αδελφός μου ήταν σε αφασία, καθόταν όρθιος μέσα στον καπνό. Ήταν οργισμένος, εκτός εαυτού.

Είπε απευθυνόμενος προς τον πατέρα μου: ” Τώρα δεν λες ευχαριστώ;». Εγώ ήμουν σκυμμένος και προσπαθούσα να αναπνεύσω. Η μητέρα είχε συρθεί κάτω . Χτύπησα με το χέρι τα μαλλιά της για να σβήσω τη φωτιά και την τράβηξα μακριά από το κρεβάτι. Ο Αλέξης είπε «εγώ πάω στο δωμάτιο μου» και μετά δεν τον είδα, Πήγε με τα πόδια στο εξοχικό μας, στην Επανομή- 6 ώρες δρόμο» περιέγραψε ο μάρτυρας.

«Σοκαρίστηκα το πως αντέδρασε. Ακόμη και σήμερα δεν μπορώ να το πιστέψω. Ήταν μια έκρηξη αποθηκευμένων ψυχολογικών προβλημάτων Είχε ψυχολογικά προβλήματα από μικρός. Με τη μητέρα δεν είχε ποτέ πρόβλημα. Δεν ήταν απειλητικός. Δεν πήραμε στοργή από τον πατέρα μας. Όταν δεν γινόταν το δικό του, ήταν επιθετικός και απαξιωτικός. Δεν ασχολιόταν μαζί μας όταν ήμασταν μικροί. Μας κατηγορούσε για οτιδήποτε. Ήταν ειρωνικός. Την ψυχή μου την έκανε κομμάτια. Δεν μας βοηθούσε ποτέ.. Ο πατέρας μου ήταν αδιάφορος. Πότε δεν μας ενθάρρυνε για κάτι. Υπήρχε ένα κλίμα φόβου στο σπίτι. Τον φοβόμασταν πάντα τον πατέρα μας. Όταν καβγάδιζαν οι γονείς μου , σφιγγόμασταν… Και στην μητέρα μου ήταν υποτιμητικός» ανέφερε. Θεσσαλονίκη: Δις ισόβια στον 45χρονο που έκαψε τους γονείς του

«Ήμασταν καλοί μαθητές και οι δύο περάσαμε στην κτηνιατρική. Παρατήσαμε τη σχολή επειδή πάθαμε εξάρτηση από ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζαμε στο σπίτι, μέσω Η/Υ. Μπορούσα να παίζω όλη μέρα. Μας συντηρούσαν οι γονείς με δύο συντάξεις. Η μαμά είχε εμμονές, έπασχε από μανιοκατάθλιψη. Πάντα είχε πρόβλημα με τη συμπεριφορά του πατέρα. Ο αδελφός μου επί χρόνια βρισκόταν σε νοσηρή κατάσταση. Έπασχε από κατάθλιψη. Δεν ήταν προμελετημένο αυτό που έγινε. Ήταν αποτέλεσμα αποθηκευμένων ψυχολογικών προβλημάτων» συμπλήρωσε ο αδελφός του κατηγορουμένου.

«Τον είδα 2-3 φορές»

Ως μάρτυρας κατέθεσε κι ένας γείτονας της οικογένειας. «Διέμενα 16 χρόνια στην ίδια οικοδομή. Τα 10 ήμουν διαχειριστής και δεν είχα καταλάβει ότι στο διπλανό διαμέρισμα έμεναν τέσσερα άτομα. Όλα αυτά τα χρόνια τον κατηγορούμενο τον είδα 2 – 3 φορές , τυχαία στο διάδρομο. Άκουγα φασαρίες μεταξύ πατέρα -μητέρας . Δεν είχαν σχέση με κανέναν στην οικοδομή».

To Top